ένα διαδικτυακό ταξίδι παρέα με τον Handel


Η αναζήτηση υλικού για τον G.F. Handel στο διαδίκτυο είναι ένα ταξίδι που ως συνήθως σε παρασύρει ευχάριστα και σε άλλους «παράδρομους» της χορωδιακής τέχνης και της κλασικής μουσικής ευρύτερα. Τα συναισθήματα για τους ταξιδιώτες του διαδικτύου στις περιπτώσεις αυτές νομίζουμε ότι είναι κοινά : θαυμασμός για το εύρος της γνώσης που μπορεί να προσφέρει το διαδίκτυο, δέος για την ποιότητα της δουλειάς που αντανακλάται στους διεθνείς ιστοτόπους, ίσως και μια δόση θλίψης παράλληλα με τη συνειδητοποίηση του πόσο μακριά βρίσκεται η χώρα μας απ’ όλα αυτά τα θαυμαστά που συμβαίνουν έξω. Παρακάτω επισημαίνουμε μερικούς σταθμούς της πορείας που επιχειρήσαμε αναζητώντας υλικό για τον Handel – η επέτειος των 250 ετών από τον θάνατό του έκανε το ταξίδι αυτό ακόμη πιο πλούσιο.
Το πρώτο βήμα στην αναζήτηση υλικού ξεκινά συνήθως από τη μεγάλη χορωδιακή βιβλιοθήκη http://www.cpdl.org . Γραμματολογικές πληροφορίες, στίχοι, παρτιτούρες και τις περισσότερες φορές μουσικά αρχεία συνοδεύουν τις αναφορές σε κάθε συνθέτη – για τον Handel προφανώς το υλικό είναι πολύ πλούσιο.
Αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι και η σελίδα http://gfhandel.org . Είναι μάλλον συντηρητική από γραφιστική άποψη και δεν φαίνεται πολύ καλά ενημερωμένη – υπάρχουν ανενεργοί σύνδεσμοι – ωστόσο είναι μια πλήρης «εγκυκλοπαιδική» αναφορά στη ζωή και το έργο του συνθέτη. Ένας σύνδεσμος της σελίδας μας οδήγησε στον ιστότοπο http://www.haendel-in-halle.de του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Handel, στο Halle της Γερμανίας( μόνο στα γερμανικά) , και ένας δεύτερος στον ιστότοπο http://www.handelhouse.org του σπιτιού στο οποίο έζησε στο Λονδίνο και στο οποίο δημιούργησε τα σημαντικότερα έργα του. Εδώ μάλιστα υπάρχει και ένας σύνδεσμος (Live Recordings) με μουσικά αρχεία από ηχογραφήσεις εκδηλώσεων που έγιναν στο χώρο αυτό – και ένας ταξιδιώτης του διαδικτύου που αναζητά σελίδες για τη μουσική πάντοτε παίρνει μια ανάσα σε τέτοιους σταθμούς.
Στο BBC 3 ( ή με άλλα λόγια στο Γ’ πρόγραμμα της ραδιοφωνίας του BBC ) βρήκαμε μια σελίδα για τους συνθέτες στους οποίους είναι αφιερωμένο το 2009, ως έτος που συνδέεται με μια επέτειο της «απουσίας» τους http://www.bbc.co.uk/composers/handel ( Purcell, Handel, Haydn, Mendelssohn ) . Από τη σελίδα αυτή μάθαμε ότι την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου το BBC 3 στις 20.30 ( ώρα Ελλάδος) θα αναμεταδώσει ζωντανά από το Royal Albert Hall συναυλία με τον «Μεσσία». Πληροφορίες για το κονσέρτο υπάρχουν στο http://www.bbc.co.uk/proms/2009/whatson/0609.shtml#plus2 – η ζωντανή ακρόαση του ΒΒC 3 γίνεται από το http://www.bbc.co.uk/radio3
Ο κόσμος του YOUTUBE προφανώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ξεχωρίσαμε για την πληθωρικότητα τους τις εκτελέσεις της Mormon Tabernacle Choir εδώ, ενώ για τους λάτρεις της παρτιτούρας υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι που συνδυάζουν την ακρόαση με την ανάγνωση της παρτιτούρας ( για παράδειγμα εδώ)
Νεώτερα από το "ημερολόγιο καταστρώματος" σε επόμενη ανάρτηση...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

άξιον εστί : ανάλυση/ερμηνεία - μια απόπειρα να κατανοήσουμε αυτό που ακούμε και αυτό που τραγουδούμε

ΜΙΚΡΑ ΛΕΞΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

"ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ"