ANTONIO VIVALDI - CREDO


άρθρο μεταφρασμένο από την WIKIPEDIA

Tο Credo σε μι ύφεση του Antonio Vivaldi (RV 591) είναι η μοναδική σωζόμενη μελοποίηση του συνθέτη στο «Σύμβολο της Πίστεως» ( άλλη μία που καταγράφεται ως RV 592 είναι αμφισβητούμενης γνησιότητας). Το Credo αποτελείται από τέσσερις επιμέρους συνθέσεις.
Στην πρώτη σύνθεση (Credo in unum deum ) απλοί χορωδιακοί ρυθμοί βασισμένοι σε τέταρτα και όγδοα διακοσμούνται από ένα ορχηστρικό μέρος δομημένο σε όγδοα και δέκατα έκτα. Η δεύτερη σύνθεση (Et incarnatus est) είναι ένα σύντομο χορωδιακό γραμμένο σε stile antico (: αποφεύγοντας τις πολύπλοκες οργανικές συνθέσεις και την πλούσια διακόσμηση, μιμούμενο μ’ αυτό τον τρόπο το ύφος της όψιμης Αναγέννησης). Στην τρίτη σύνθεση (Crucifixus) o πόνος και η θλίψη για την Σταύρωση αποτυπώνονται με τη χρήση ενός θρηνητικού μοτίβου που συνδυάζεται με ένα ορχηστρικό βασισμένο σε όγδοα που ακολουθούνται από παύσεις ίσης αξίας. Η τέταρτη σύνθεση (Et ressurexit) είναι παρόμοια με την πρώτη, καταλήγοντας όμως σε μία φούγκα (:πολυφωνικό μουσικό έργο που χρησιμοποιεί τη μίμηση των φωνών πιο ελεύθερα, που επεξεργάζεται δηλαδή μια κεντρική μουσική ιδέα (το θέμα) με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή να παρουσιάζεται αρχικά στην πρώτη φωνή και στη συνέχεια να περνάει διαδοχικά στη δεύτερη, την τρίτη κλπ. και να υφίσταται επεξεργασία, ενώ οι προηγούμενες συνεχίζουν με μελωδίες γραμμένες αντιστικτικά ως προς την αρχική μελωδική ιδέα. Όταν λέμε φωνές δεν εννοούμε μόνο τις ανθρώπινες, αλλά και τις “φωνές” που μπορεί να αποδώσει ένα μουσικό όργανο ή μια ομάδα οργάνων. Γι’ αυτό το λόγο λέγεται και φούγκα, που σημαίνει φυγή, επειδή η μία φωνή φαίνεται να κυνηγάει την άλλη).

To Credo παρουσιάστηκε από την Νέα Χορωδία σε σύμπραξη με την χορωδία «Θερμαϊκός» και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς τον Δεκέμβριο του 2006


για να βρείτε αρχεία εκμάθησης του έργου, μεταφερθείτε εδώ


Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

άξιον εστί : ανάλυση/ερμηνεία - μια απόπειρα να κατανοήσουμε αυτό που ακούμε και αυτό που τραγουδούμε

ΜΙΚΡΑ ΛΕΞΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

"ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ"