"Hallelujah" - στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.




"Χριστουγεννιάτικη Νύχτα"
την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 20.30
,
στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.


Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς παρουσιάζει στο κοινό της Θεσσαλονίκης ολοκληρωμένο το δημοφιλές ορατόριο «Μεσσίας» του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ σε μια συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Στη συναυλία συμπράττουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς υπό την διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου, η χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ. και η Νέα Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, και τέσσερις καταξιωμένοι κλασικοί τραγουδιστές, η σοπράνο Ανίλα Τέλη, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανός, ο τενόρος Κωνσταντίνος Κληρονόμος και ο μπάσος Πέτρος Μαγουλάς.

Η παρουσίαση του έργου στο κοινό της πόλης γίνεται στα πλαίσια της ετήσιας «Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας» που εδώ και χρόνια διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς, παραχωρώντας τα έσοδά των συναυλιών για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Η σταθερή υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς στο έργο της Δ.Α έχει άλλωστε εδώ και δύο χρόνια αποκτήσει και θεσμικό χαρακτήρα με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς το ενδιαφέρον για τον πολίτη, καταστατική δέσμευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνάντησε τον αγώνα για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παρουσίαση του «Μεσσία» είναι καρπός της πρωτοβουλίας του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς να αναδείξει την χορωδιακή μουσική συνολικά , αλλά και ειδικότερα το συστηματικό έργο που παράγουν δύο από τα μουσικά σχήματα του Δήμου, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Νέα Χορωδία. Η επέτειος άλλωστε των 250 ετών από το θάνατο του Haendel θεωρήθηκε ως η ιδανική ευκαιρία ώστε να έρθει και πάλι το κοινό της Θεσσαλονίκης μετά από πολλά χρόνια σε επαφή με μια από τις πιο συγκλονιστικές στην Ιστορία της Μουσικής συνθέσεις.

Οι αυξημένες απαιτήσεις της απαράμιλλης αυτής σύνθεσης του Haendel και η επιθυμία να ακολουθηθεί η παράδοση της παρουσίασης του «Μεσσία» από μεγάλα χορωδιακά σύνολα οδήγησαν στη σκέψη της σύμπραξης με την χορωδία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Γιάννης Μάντακας». Η συνεργασία των τριών σχημάτων υπό την εποπτεία του κ. Κωστή Παπάζογλου ( διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Νέας Χορωδίας) και του κ. Πέτρου Μπεκιαρίδη ( διευθυντή της χορωδίας του Α.Π.Θ) ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 και πρώτος καρπός της υπήρξε η εμφάνισή τους στην τελετή λήξης του 4ου Χορωδιακού Φεστιβάλ του Δήμου Σταυρούπολης στο χώρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Τον Ιούλιο του 2009 το χορωδιακό σχήμα συνέπραξε με 23 χορωδίες απ’ όλο τον κόσμο σε διεθνή παραγωγή – παρουσίαση του «Μεσσία» στα πλαίσια του Mosel Musikfestival στην πόλη Trier της Γερμανίας. Με την παρουσίαση του έργου στο κοινό της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται η συνεργασία των τριών σχημάτων για το τρέχον έτος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

άξιον εστί : ανάλυση/ερμηνεία - μια απόπειρα να κατανοήσουμε αυτό που ακούμε και αυτό που τραγουδούμε

ΜΙΚΡΑ ΛΕΞΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

"ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ"