Η "κρίση" για την Νέα Χορωδία Καλαμαριάς





Είναι ένα κείμενο του Άκη Δήμου που γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2010 και που εκφράζει απόλυτα αυτό που νιώθουμε κάθε φορά που τα βήματά -μας μας οδηγούν στο χώρο της πρόβας μας.
Σε καιρούς δύσκολους, λέει ο συγγραφέας, η Τέχνη είναι η πρώτη που την πληρώνει…αλλά, επειδή είναι μάγκας, είναι και η πρώτη που αντιστέκεται, προσθέτει. Αρκεί να ξαναθυμηθεί τη φτώχεια της καταγωγής της…να αφοσιωθεί σ’ αυτό που για τους άλλους μοιάζει με τίποτα…σε στιγμή ανύποπτη αυτό το «τίποτα» θα ανοίξει τη χούφτα του για να μας κάνει δώρο το ελάχιστο «κάτι», που ενώ δεν είναι χρυσός, λάμπει καλύτερα.
Εδώ και δύο χρόνια η Νέα Χορωδία προχωρά μέσα από τις δυσκολίες που προκαλεί η οικονομική κρίση σε όλα τα καλλιτεχνικά σχήματα, κάτι που με μια πρώτη ματιά φαίνεται να στενεύει τους δρόμους της δημιουργίας. Εμείς ωστόσο αναζητήσαμε τις οδούς που θα παρατείνουν το ταξίδι μας -η αγάπη για το τραγούδι είναι τόσο «εθιστική» ώστε να μπορεί να πορεύεται και στα λιγότερα «λαμπερά» μονοπάτια.
Βγήκαμε στις πλατείες και στα πάρκα της Καλαμαριάς, ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε δύο συμπαραγωγές με άλλα χορωδιακά σχήματα ( την χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ. και τις χορωδίες του Δήμου Αριστοτέλη) και συνεχίζουμε να προχωράμε με όρεξη για δημιουργία. Με την υποστήριξη του Δημάρχου και του εντεταλμένου για τον Πολιτισμό δημοτικού συμβούλου του Δήμου Καλαμαριάς καταφέραμε ένα ποιοτικό άλμα στις συναυλίες μας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (2012-13), σχεδιάσαμε την παραγωγή ενός CD με χορωδιακά έργα Θεσσαλονικέων συνθετών, μοιραστήκαμε την μαγεία που εκπέμπει η Μαρία Φαραντούρη, συνοδεύοντάς την στην συναυλία του «Παρα θιν’αλός 2013». Η Νέα Χορωδία Καλαμαριάς αριθμεί 40 και πλέον μέλη, έχει καταφέρει να ρίξει σημαντικά τον μέσο όρο της ηλικίας της και συνεχίζει ανανεωμένη και αισιόδοξη…ζούμε όλοι με τα προβλήματά μας, αντλώντας όμως αποθέματα από τη δύναμη που μας προσφέρει η συλλογική χορωδιακή δημιουργία .

'' Άξιον Εστί" (Ελύτης-Θεοδωράκης) με τον Μανώλη Μητσιά στην Καλαμαριά, Σεπτέμβριος 2011

"Βυζαντινά Πάθη" του Μιχάλη Αδάμη, Ροτόντα, Απρίλιος 2012

"Χριστουγεννιάτικη Συναυλία", Καλαμαριά, Δεκέμβριος 2012 - απόπειρες σκηνικής δράσης σε αποσπάσματα από το "Cosi fan tutte" του Mozart



"Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία", 1-1-2013, Kaizer Walzer του Strauss, Καλαμαριά

Με την Μαρία Φαραντούρη στο "Παρά θιν' αλός", Σεπτέμβριος 2013

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

άξιον εστί : ανάλυση/ερμηνεία - μια απόπειρα να κατανοήσουμε αυτό που ακούμε και αυτό που τραγουδούμε

ΜΙΚΡΑ ΛΕΞΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

"ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ"