"Bastien und Bastienne"

Το Φωνητικό Σύνολο που λειτουργεί ως τμήμα της Νέας Χορωδίας του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ναύαρχος Βὀτσης» παρουσίασε στις 15 Φεβρουαρίου 2014 την κωμική όπερα σε μία πράξη «Bastien und Bastienne» του W.A. Mozart, με την σκηνοθετική επιμέλεια της Ανίλας Τέλη. «Ο Βαστιανός και η Βαστιανή» είναι το έργο του Μότσαρτ με τις λιγότερες τεχνικές απαιτήσεις για τους τραγουδιστές, και γι’ αυτό το λόγο στη σημερινή εποχή επιλέγεται συνήθως για παρουσίαση από σπουδαστές του είδους. Ήταν η πρώτη απόπειρα του Φωνητικού Συνόλου να αναμετρηθεί με μια ολοκληρωμένη όπερα, έστω και μικρής διάρκειας, επιτυχημένη όπως έδειξε η υποδοχή της από το κοινό που γέμισε το θέατρο Βότση, όπου έγινε η παράσταση.

«Ο Βαστιανός και η Βαστιανή» συντέθηκε από τον Μότσαρτ σε ηλικία 12 ετών (1768). Πιο συγκεκριμένα ως προς την μορφή του εντάσσεται στην κατηγορία του “singspiel” (:«μουσικό θέατρο»), διαφοροποιημένο από την όπερα ως προς το ότι οι διάλογοι είναι γραμμένοι σε πεζό λόγο και αποδίδονται θεατρικά. Ως προς το περιεχόμενό του, είναι μια παρωδία του «ποιμενικού δράματος», είδους που κυριαρχούσε στο θέατρο της εποχής, με σύνηθες περιεχόμενο ερωτικές ιστορίες διανθισμένες με μυστήριο, μαγεία, τραγικές ή ευτυχείς καταλήξεις κτλ. «Ο Βαστιανός και η Βαστιανή» περιλαμβάνει τρεις ρόλους, τους δύο των ομώνυμων ηρώων και αυτόν του μάγου Κολάς, ο οποίος παρεμβαίνει για να τους ξαναενώσει  ύστερα από μία σύγκρουση που φαίνεται να τους οδηγεί στο χωρισμό. Για προφανείς «παιδαγωγικούς» λόγους στην παράσταση του Φωνητικού Συνολου η διανομή των τριών ρόλων έγινε σε περισσότερα πρόσωπα. Οι διάλογοι διασκευάστηκαν και αποδόθηκαν στα ελληνικά με θεατρικό τρόπο –  οι άριες επίσης διασκευάστηκαν στα ελληνικά και απαγγέλλονταν από δύο πρόσωπα – «αντανακλάσεις» των ηρώων που κινούνταν επί σκηνής.

Αναλυτικά, οι συντελεστές της παράστασης:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ  Ανίλα Τέλι
ΣΚΗΝΙΚΑ   Λεονάρντο Τέλι, Ruth Sutton
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Χρήστος Πασχαλόπουλος
ΠΙΑΝΟ Παύλος Τριαντάρης
ΔΙΑΝΟΜΗ
Βαστιανός       Άλκης Παπαδόπουλος, Χρήστος Πασχαλόπουλος
Βαστιανή         Florence Bousquet, Σοφία Τζεκάκη, Σοφία  Παπαναστασίου
Κολάς              Γιώργος Βερροιώτης, Σωτήρης Πάγκαλος
Ως αντανακλάσεις των ηρώων εμφανίζονται η Παναγιώτα Πέτση και η Εύη Σταματοπούλου

Το Φωνητικό Σύνολο συνεχίζει προετοιμάζοντας αποσπάσματα αυτή τη φορά από την πολύ πιο απαιτητική όπερα του G.F. Haendel «Ἁκις και Γαλάτεια», πάντα με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φωνητικής Ανίλας Τέλη και με την επίβλεψη του Κωστή Παπάζογλου, διευθυντή της Νέας Χορωδίας του Δήμου Καλαμαριάς.











Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

άξιον εστί : ανάλυση/ερμηνεία - μια απόπειρα να κατανοήσουμε αυτό που ακούμε και αυτό που τραγουδούμε

ΜΙΚΡΑ ΛΕΞΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

"ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ"