Συναυλία με το "Gloria" του Antonio Vivaldi




Η Νέα Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου, παρουσίασε στην Ευαγγελική εκκλησία την Κυριακή 11 Μαΐου το Gloria του Antonio Vivaldi – με αφορμή την εκκίνηση των «γευμάτων αγάπης» που διοργανώνει η Ευαγγελική Εκκλησία για τους κατοίκους της περιοχής του Φοίνικα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και η χορωδία της εκκλησίας υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Κατσάρκα, καθώς και η Ορχήστρα Νέων Θεσσαλονίκης, μια εθελοντική μουσική δράση για τους νέους υπό την καθοδήγηση της Μαρίνης Πεϊκίδου. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τον ποιμένα της εκκλησίας Δημοσθένη Κατσάρκα, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού Δήμου Καλαμαριάς κ.Ζαχαριάδης, ο αντιδήμαρχος κ. Ασπασίδης, πρόεδροι και μέλη τοπικών συλλόγων, οι εθελοντές των γευμάτων αγάπης και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς απέδειξε ότι σε μια εποχή κρίσης και αβεβαιότητας, προσπάθειες υψηλού πολιτιστικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου εξακολουθούν να συγκινούν και να κινητοποιούν πολλούς συμπολίτες μας, που «διψούν» για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και πιο χριστιανική.

Το Gloria in D RV589 - Antonio Vivaldi (1678 - 1741) γράφτηκε το 1715 περίπου στη Βενετία για το Ospedale della Pietà, ένα ορφανοτροφείο θηλέων που φιλοξενούσε συνήθως τα νόθα κορίτσια των Βενετών ευγενών , στηριζόμενο στις χορηγίες τους. Το ίδρυμα ήταν ιδιαίτερα φημισμένο για τη μουσική εκπαίδευση που προσέφερε – ο Αντόνιο Βιβάλντι εργαζόταν εκεί για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του ως ιερέας και μουσικοδιδάσκαλος. Πρόκειται για το πιο φημισμένο χορωδιακό έργο του συνθέτη- βασισμένο στον δοξολογικό ύμνο της Καθολικής Λειτουργίας, το κείμενο του οποίου μοιράστηκε από το συνθέτη σε 12 μέρη, για χορωδία και σολίστες. Το έργο παρέμενε θαμμένο ανάμεσα σε αναξιοποίητα και ανέκδοτα χειρόγραφα του συνθέτη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1939 σε μία διασκευή (περικεκομμένη) από τον Ιταλό μαέστρο Alfredo Casella, και με την ολοκληρωμένη του μορφή το 1957 στο 1ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής στη Νέα Υόρκη.











Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

άξιον εστί : ανάλυση/ερμηνεία - μια απόπειρα να κατανοήσουμε αυτό που ακούμε και αυτό που τραγουδούμε

ΜΙΚΡΑ ΛΕΞΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

"ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ"