απολογισμός της χρονιάς που φεύγει...

Η Νέα Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς συνεχίζει το δημιουργικό της έργο δίνοντας το ηχηρό μα και εύηχο παρόν της σε εκδηλώσεις εκτός και εντός των ορίων του Δήμου μας, πιστή στο δρόμο της σκληρής και συστηματικής προετοιμασίας των βημάτων που επιχειρεί.
Ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει στέκεται αρχικά στην ολοκληρωμένη παρουσίαση του «Gloria» του Antonio Vivaldi, ενός εμβληματικού και πολύ δημοφιλούς χορωδιακού έργου. Η εκδήλωση  διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς στην Ευαγγελική Εκκλησία Θεσσαλονίκης, με αφορμή την εκκίνηση των «γευμάτων αγάπης» που διοργανώνει η Εκκλησία για τους κατοίκους της περιοχής του Φοίνικα. Το έργο παρουσιάστηκε με την συνοδεία πιάνου ( από την κ.Βαλέρια Χαριτίδου) υπό την διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου .
            Ένα πολύ επιτυχημένο άλμα στην πορεία της Χορωδίας ήταν σύμπραξή της με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στην παρουσίαση του μουσικού ορατορίου του Νίκου Καλλίτση «Γράμμα στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ», σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου. Πρόκειται για ένα βαθιά ανθρωπιστικό έργο – μια ποιητική κραυγή της ανθρωπότητας προς αυτόν που συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής της πρώτης ατομικής βόμβας που έπληξε την Χιροσίμα. Η συναυλία διοργανώθηκε από την  Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών με αφορμή την 100ετία από την γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου ως ένα κάλεσμα αγάπης και αλληλεγγύης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων μας προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν όλο και πιο σοβαρά προβλήματα. Η  συναυλία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Βασιλικό Θέατρο με την συμμετοχή 100 συντελεστών μαζί με τους σολίστ της Λυρικής Σκηνής Μαρία Ζώη (μεσόφωνος), Ζάχο Τερζάκη (τενόρος), Γιώργο Ματθαιακάκη (βαρύτονος)
          Τέλος, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2014 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» το διήμερο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ελληνικής Χορωδιακής Μουσικής. Η διοργάνωση που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία της Νέας Χορωδίας και του διευθυντή της κ. Κωστή Παπάζογλου φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ένα χορωδιακό φεστιβάλ που να εστιάζει αποκλειστικά σε χορωδιακά έργα Ελλήνων συνθετών. Στόχος λοιπόν της Νέας Χορωδίας του Δήμου δεν είναι απλώς να προστεθεί ακόμη ένα χορωδιακό φεστιβάλ δίπλα σε αυτά που ήδη γίνονται, αλλά να δοθεί ένα βήμα για την ανάδειξη της ελληνικής χορωδιακής μουσικής δημιουργίας. Στα πλαίσια του στόχου αυτού μάλιστα η Νέα Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς έχει ήδη ηχογραφήσει και προετοιμάσει την έκδοση ενός CD με ελληνικές χορωδιακές συνθέσεις, η έκδοση του οποίου αναμένεται.
        Στην φετινή πρώτη διοργάνωση συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία "Νίκος Αστρινίδης" (διεύθυνση Βασιλικής Κατσούκα), η Μικτή Χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων (διεύθυνση Ελευθερίας Μεταξά), η Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (διεύθυνση Κωστή Παπάζογλου), η Χορωδία Συλλόγου Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης "Θερμαϊκός" (διεύθυνση Ελένης Σινιάρη) και η Νέα Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς. Όλες οι χορωδίες συμμετείχαν με πρόγραμμα που περιελάμβανε είτε πρωτότυπα χορωδιακά έργα Ελλήνων συνθετών («Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη) είτε τραγούδια των Χατζηδάκι, Σαββόπουλου, Λοΐζου κ.ά διασκευασμένα για χορωδιακή εκτέλεση.  Η μεγάλη προσέλευση και η ζεστή υποδοχή του κοινού καθώς και η άρτια απόδοση των συμμετεχουσών χορωδιών είναι η υποθήκη που κατέθεσαν οι διοργανωτές, προγραμματίζοντας ήδη το φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς.
       Η αυλαία για την φετινή χρονιά θα πέσει το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου  (στις 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" )με την καθιερωμένη εδώ και εννέα  χρόνια Χριστουγεννιάτικη συναυλία που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς με την συνεργασία της Διεθνούς Αμνηστίας, παραχωρώντας τα έσοδα της συναυλίας στην οργάνωση, η οποία στοχεύει στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Νέα Χορωδία του Δήμου σχεδιάζει προσεκτικά τα βήματά της για το άμεσο μέλλον δίνοντας ένα ισχυρό στίγμα παραγωγής πρωτογενούς πολιτισμού που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Καλαμαριάς

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

άξιον εστί : ανάλυση/ερμηνεία - μια απόπειρα να κατανοήσουμε αυτό που ακούμε και αυτό που τραγουδούμε

ΜΙΚΡΑ ΛΕΞΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

"ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ"